10x10artist plaatst cookies uitsluitend om de site beter te laten functioneren en bezoek te monitoren. Lees meer  X

Tropical modernity in Bandung, Arnhem en Zandvoort

Charles Prosper Wolff Schoemaker (1882-1949) wordt wel de Frank Lloyd Wright van Indonesië genoemd. Tussen 1910 en 1940 ontwierp hij vele gebouwen op Java, vooral in en 

Villa Isola fotorond Bandung. Zijn Villa Isola geldt als een hoogtepunt van de Nederlandse koloniale architectuur. Amsterdamse school, een vleugje barok gecombineerd met tropenstijl. Schoemaker gebruikte lokale omstandigheden en principes in zijn ontwerp. Het boek Tropical Modernity – life and work of C.P. Wolff Schoemaker biedt een mooi overzicht van de bijzondere architectonische erfenis van de architect. Naast tientallen bankgebouwen, huizen, kerken, ontwierp hij moskeeën en fabrieken.

 

Museum Bronbeek in Arnhem organiseerde recentelijk een expositie over Schoemaker. De combinatie met de permanente tentoonstelling Het verhaal van Indië verzorgde een extra dimensie en plaatste gebouwen en leven van Schoemaker in een historische context.

Schoemaker was niet alleen architect, maar ook ondernemer, schilder, beeldhouwer en docent aan de Technische Hogeschool Bandung en de TU Delft. Een alleskunner die alles deed. Hij hield er bovendien een extravagante levensstijl op na. Daarnaast bekeerde hij zich tot de islam en kende hij een langdurige vriendschap met de eerste president van Indonesië, Soekarno. Opvallend voor een Nederlander in Nederlands-Indië.

 

Tijdens het bezoek aan de expositie greep Villa Isola me weer. De maquette van het Villa Isola ET Schetsbouwwerk bracht niet alleen herinneringen terug aan mijn bezoek aan het gebouw in 1997, zij inspireerde meteen tot een vluchtige schets. De foto’s uit de jaren dertig en het boek deden de rest. Wat een statement, gratie en ja, machtsvertoon biedt dit gebouw. Los van de koloniale context overdonderde het ontwerp me. Toen en nu. Wat opvalt: het oogt nog steeds modern en majestueus.

 

Voor de 10x10artist-expositie in het Zandvoort Museum, die begint op 18 juni, heb ik Villa Isola van stal gehaald. Het thema is Hollandse Meesters. Dat is Schoemaker naar mijn mening. Kom kijken!

 

Erik Timmermans